lørdag 22. mars 2014

Prest/ Teolog sitt syn på stamcelleforskning og kloning


Stamceller er ansvarlig for å reparere og vedlikeholde vev i kroppen vår. Denne egenskapen benytter forskerne seg av for å utvikle en kur for forskjellige sykdommer. Stamcelleforskning har lenge vært et diskutabelt tema siden det fører med seg mange etiske problemstillinger

Som prest/teolog er det min rolle å forsvare det ufødte liv. Jeg mener at et liv har verdi det øyeblikket det blir befruktet. Altså fra det øyeblikket sæden smelter sammen med egget. Dette er fordi som prest så tror jeg Gud har en plan med hvert befruktede egg. Ut ifra dette vil vi ta et standpunkt som kan virke defensivt, men som vi mener er for å vise respekt og verdighet for et liv.

Vi mener at forskning på befruktede egg er i gråsonen. På grunn av dette kan bli et liv og ved å forske på det mister det sin mulighet til å bli et liv. Samtidig fins det finnes flere andre muligheter for stamcelleforskning som ikke har de samme etiske dilemmaene. En av mulighetene er å forske på stamceller fra navlestrengsblod. Ved fødselen har navlestrengen og morkaka blod fra fosteret. Dette inneholder mange stamceller. Disse kan brukes i behandlingen av kreft hos barn. Dette er en måte stamcelleforskning- og behandling kan brukes på en viktig og samtidig respektfull måte. Vi mener ikke å stå i veien for å finne kurer til behandling av sykdommer. Vi mener bare at man må gjøre det på en etisk forsvarlig måte. Det ville også vært uetisk å ikke benytte seg av teknologien som kan komme til å redde liv.

En problemstilling er donorsøsken, også kalt redningssøsken. Dette dreier seg om at et barn er alvorlig sykt og trenger stamceller. Hvis ikke foreldrene er egnede donorer kan de få et til barn som kan være donor for sitt syke søsken. Dette mener vi er feil fordi hvert menneske har verdi og en hensikt. Vi tror ikke hensikten skal være og være bare et verktøy for et annet menneske.  


Kloning er et annet fenomen teknologien har åpnet dørene for. Dette dreier seg om å lage kopier av hele organismer, celler eller arvestoff. En kan for eksempel lage en ny kroppsdel ved hjelp av stamceller. Dette åpner for mange muligheter. Men en må være forsiktig så vi ikke tråkker over noen grenser. Noen spørsmål vi kan spørre oss selv er: Er det riktig å klone mennesker? Er det riktig å bruke måter som fører fram til et klonet menneske? Er det riktig å klone dyr når dyrene som blir til blir utsatt for store lidelser?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar